۰۰:۲۵ – ۰۳ دی ۱۴۰۳
مدتی است که حال شاخص کل بورس نسبت به روزهای گذشته بهتر شده بهطوری که سرانجام شاخص کل بورس توانست از سقف تاریخی خود در اردیبهشت ۱۴۰۲ عبور کند و اکنون که این گزارش در حال نگارش است در ارتفاع ۲ میلیون و ۷۶۳ هزار واحد قرار گرفته است؛ هر چند که بسیاری از کارشناسان معتقدند شاخص کل بورس ملاک خوبی برای توصیف حال بازار نیست چرا که اکنون شرایط این شاخص مطلوبتر شده اما هستند سبدهای سهامی که همچنان هم اندازه شاخص حرکت نکرده و با سقف خود فاصله دارند. اما اگر از این بحث عبور کنیم کارشناسان برای رشد شاخص کل بودس دلایل مختلفی مانند ایجاد بازار توافقی ارز، کاهش ریسکهای سیستماتیک و.. را مطرح میکنند.
بازار سرمایه که حالا نسبت به روزهای سرد گذشته شرایط بهتری دارد و رئیس سازمان بورس هم وعده گرمتر شدن آن را داده و اظهار کرده است: ۱۳ هفته گرم در بازار سرمایه پیش رو داریم و تقریبا هر هفته یک عرضه اولیه خواهیم داشت.
عرضه اولیه ۶ شرکت در بورس تهران انجام شود
در ادامه هم محمود گودرزی مدیرعامل بورس تهران با اشاره به برنامههای بورس تهران در سه ماه پایانی سال گفته بود: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، قرار است تا پایان سال، عرضه اولیه ۶ شرکت در بورس تهران انجام شود. همچنین، ۲ تا سه برند بزرگ ایرانی فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال وارد بورس میشوند.
مدیرعامل بورس تهران با بیان اینکه جزئیات عرضه و پذیرش این شرکتها بعد از نهایی شدن اعلام میشود، گفت: حدود ۱۲ شرکت آماده عرضه و ۷۷ شرکت در مسیر پذیرش و عرضه قرار دارند.
روند عرضههای اولیه بازار سرمایه که حالا پس از مدتها توقف شروع شده است و همانطور که رئیس سازمان بورس مطرح کرده، قرار است پای شرکتهای مختلفی به بازار سهام باز شود بحثی که در رابطه با آن کارشناسان نظرات متعددی دارند و در همین راستا نیما میرزایی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: نکته مهم و مثبتی که میتوان در خصوص آغاز روند عرضه اولیهها برداشت کرد این خواهد بود که نگاه سازمان بورس این است که شرایط برای عرضههای اولیه دوباره ایجاد شده است؛ باتوجه به روند رو به رشد بازار سرمایه و ارزش معاملات در بازار این موضوع هم بر این بحث تطابق دارد که ظرفیت عرضههای اولیه گام به گام در بازار وجود دارد.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: نکته مورد توجه اهالی بازار سرمایه این است که عرضههای اولیه متناسب با تقاضا و روند بازار باشد که در موقیعت فعلی این ظرفیت تا حدودی وجود دارد این امیدواری و انتظار میرود که ریاست و مجموعه سازمان بورس حتما شرایط بازار در آینده را هم لحاظ کنند تا اتفاقات تلخی که در سالهای گذشته شاهد بودیم تکرار نشود؛ در مجموع باید روند عرضههای اولیه حتما متناسب با شرایط بازار سرمایه باشد.
تنوع بخشی به سبد سهام با عرضههای اولیه
در ادامه هم اکبر ادهم دیگر کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: پذیرش شرکتهای جدید یکی از رسالتهای مجموعه بورس است عرضههای اولیه میتوانند به تحریک فعالیتهای بازار سرمایه کمک و نقدینگی را به سمت بازار هدایت کنند، اما نکته مهم این است که باید در عرضههای اولیه شرایط بازار سرمایه در نظر گرفته شود چرا که اگر عرضههای اولیه متناسب با شرایط بازار نباشند میتوانند بازار و نقدینگی را با چالش مواجه کنند.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: عرضههای اولیه به سرمایهگذاران این امکان را میدهند که سبد سرمایهگذاری خود را متنوع کنند و به دنبال فرصتهای جدید برای کسب سود باشند. همچنین با عرضههای اولیه میتواند در جهت عمق بخشی به بازار سرمایه حرکت کرد علاوه بر این عرضههای اولیه برای شرکتها هم مزایای دارد به طور مثال عرضههای اولیه به شرکتها این امکان را میدهند که سرمایه مورد نیاز برای توسعه، گسترش فعالیتها و اجرای پروژههای جدید را جذب کنند که این امر میتواند به رشد اقتصادی و افزایش تولید ناخالص داخلی کمک کند.
عرضههای اولیه که برای آن روشهای مختلفی وجود دارد و محمد امین قهرمانی معاون پذیرش و ناشران بورس تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: مبنای روشهای عرضه اولیه دستورالعمل پذیره نویسی اوراق بهادار در بورس تهران و فرابورس ایران است که در آنجا روشهای مختلفی برای بحث عرضه اولیه ذکر شده است در واقع ما برای عرضه اولیه چندین مدل مانند مدل قیمت ثابت، حراج، گشایش و ثبت سفارش و عرضه به شیوه ترکیبی را داریم.
روش فعلی برای عرضههای اولیه ترکیبی است به عبارتی عرضه اولیه به روش ترکیبی یعنی عرضه در دو مرحله مجزا انجام میشود. مرحله اول متعلق به خرید صندوقهای سرمایهگذاری است و بعد از انجام این مرحله و کشف قیمت هر برگه سهم، مرحله دوم عرضه برای سرمایهگذاران حقیقی انجام میشود.
گفتنی است، امروز دوشنبه ۳ دیماه هم فرابورس میزبان بک عرضه اولیه خواهد بود.