۱۷:۳۶ – ۰۶ آبان ۱۴۰۳
امروز میز اقتصاد به بررسی شاخص های لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ با حضور چنارانی عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی ،خانلو سخنگوی سازمان برنامه و بودجه و قوامی نماینده مجلس پرداخت.
در ابتدای این برنامه چنارانی عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی گفت: یکی از نکات مثبت لایحه بودجه ۱۴۰۴ آن است که عمده موارد به صورت شفاف آورده شده و این اعداد واقعی یک رویکرد خوبی به مردم میدهد که دولت چه کاری میخواهد انجام دهد.
وی ادامه داد: اکنون بودجه شرکت ها و بودجه جداول شفاف است و این بخش خوب آن است و برای بدهی ها به بانک ها عدد در نظر گرفته شده و مشخص شده که چه مصارف و مخارجی دولت دارد.
او بیان کرد: این بودجه چون از هدف مندی تامین و روزانه تعیین میشود خیلی امکان انعطاف ندارد و امکان تغییر آن فراهم است .
چنارانی با بیان اینکه یکی از چالش های اخیر و مستمر هم شفاف نبودن است گفت منابع کافی باید در لایحه بودجه دیده شود و حقوق بتواند داده شود و اعدادی که ارائه میشود مشخص باشد و مهم آن است که خارج از بودجه بار اضافه نشود.
او یادآور شد: این بودجه چند ویژگی خاص دارد و اولین ویژگی آن این است که اولین سال برنامه هفتم است.
در ادامه این برنامه خانلو سخنگوی سازمان برنامه و بودجه گفت: بحث ما از واقعی بودن اعداد این است که مقادیر درست ثبت شود و فارغ از منابع باشد.
وی با بیان اینکه بودجه از دو ناحیه دچار کسری میشود گفت: یکی از آنها این است که ارقام واقعی بودجه درج نشود. ما سعی کردیم پیش برآوردی نداشته باشیم و علی رغم اقدامها ما با ظرفیت قانونی پیش بینی ها را انجام دادیم .
وی ادامه داد: طبق اجازه قانونی که گرفته شده مقرر شد ده درصد نقدی اول پرداخت شود و نود درصد سهام بابت مابقی مطالبات پرداخت شود.
او بیان کرد:محاسبه حقوق قانونی هم مطابق با واقعیت است و برای درآمد نفتی شفاف سازی صورت گرفته است و سهم همه دستگاه ها و سهمیه تحویلی آنها پیش بینی شده است و شفاف سازی باعث شد که اجازه از قبل اخذ شد تا از ابتدای سال مدیریت هزینه داشته باشیم.
در ادامه این برنامه قوامی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: ما یک شاخص هایی پیش بینی کردیم و یکی از آنها رشد ۸ درصد است و ما ۵ درصد از پیش بینی برنامه عقب هستیم و آن را باید از بهره وری تامین کنیم.
او بیان کرد :یک نگاه به دهه نود تا کنون نشان میدهد که ما در بهره وری از هیچ کانالی رشد نداشتیم و از لوازم مهم برای این کار این است که قیمت های دستوری برداشته شود و اصلاحاتی در بخش انرژی صورت بگیرد.
وی ادامه داد:منابع بودجه عمومی برای هدف مندی گروگان گرفته میشود و این باعث میشود که کسری ها از همین طریق تامین شود و این لطمه وارد میکند.
قوامی گفت:نحوه ورود و تامین این کسری ها را که ببینید نقض حکم صورت گرفته و تراز عملیاتی صفر نشده است و از محل درآمد های بودجه تامین نشده است. طرح های عمرانی بر اساس اولویت باید به نتیجه رسانده شوند تا بهره وری درست شود تا منابع درست تامین شود.