بنابر آمار سالانه ۱۲ تا ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز صنایع چوب و کاغذسازی است که ۵ تا ۵.۵ میلیون متر مکعب از محل تولید داخل و مابقی واردات تامین می شود که با توسعه زراعت چوب  در همزمان با طرح کاشت یک میلیارد درخت به دنبال کاهش واردات و وابستگی به کشور‌های بیگانه هستیم.

با توجه به توقف بهره برداری از جنگل‌های شمال، برای تامین چوب مورد نیاز کارخانجات و صنایع کاغذسازی راهی جزء توسعه زراعت چوب یا واردات نداریم که واردات به دلیل نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت چوب برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد، از این رو با توسعه زراعت چوب در اراضی ملی و مستثنیات بدنبال تامین چوب مورد نیاز هستیم.

عباسعلی نوبخت رئیس سازمان جنگل ها می‌گوید: در برنامه چهار ساله در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، ۳۰ درصد معادل ۳۰۰ میلیون اصله نهال‌های تولید شده به عرصه‌های جنگلی، ۳۰۰ میلیون اصله نهال برای زراعت، ۲۰۰ میلیون اصله نهال به فضای سبز و ۲۰۰ میلیون اصله نهال به بخش بیابان‌های کشور اختصاص خواهد یافت.

امکان تامین ۶۰ درصد چوب مورد نیاز از طریق زراعت چوب وجود دارد

نقی شعبانیان معاون امور سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: بنابر آمار سالانه ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز کشور است که ۵ تا ۵.۵ میلیون متر مکعب چوب با احتساب زراعت چوب و چوب آلات باغی در داخل تولید می‌شود که این میزان نیاز چوبی کشور را تامین نمی‌کند. از مجموع ۱۱۵ هزارهکتار که زراعت چوب انجام می‌شود، سالانه ۲ میلیون و ۱۰۰ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ متر مکعب چوب تولید می‌شود که با وجود توقف بهره برداری از جنگل های طبیعی نیاز است که زراعت چوب مورد توجه قرار بگیرد به طوریکه به مسئله آب آسیب وارد نشود.

پیشنهاد مطالعه:  قیمت خودرو در بازار آزاد یکشنبه ۷ مردادماه | مجله همه هیچ

شعبانیان ادامه داد: در برنامه پنجم و ششم قرار بود که ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزارهکتار زراعت چوب انجام شود که بدلیل عدم رقابت و اقتصادی نبودن با دیگر بخش های کشاورزی این اتفاق نیفتاد، اما در شرایط کنونی قیمت چوب ناشی از توقف بهره برداری از جنگل‌های شمال به گونه‌ای است که با دیگر بخش‌ها قابل رقابت است.

معاون سازمان امور جنگل با بیان اینکه واردات چوب صرفه اقتصادی ندارد، افزود: با توجه به نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت چوب، واردات صرفه اقتصادی ندارد. براین اساس از طریق زراعت چوب بدنبال تامین چوب مورد نیاز هستیم و همواره پیش بینی می‌شود که بعد از گذشت ۴ سال، ۵۰ تا ۶۰ درصد چوب مورد نیاز از این طریق تامین شود.

او گفت: عمده زراعت چوب در اراضی مستثنیات انجام می‌شود که بنابر ماده ۳ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع در برخی عرصه‌های ملی در قالب طرح فنی مشخص، اهاله مدیریت صورت می‌گیرد به طوریکه امکان تمدید قرارداد تا ۳۰ سال وجود دارد.

پیشنهاد مطالعه:  ضرورت خرید حمایتی تخم مرغ در راستای کاهش زیان مرغداران | مجله همه هیچ

بنابرماده ۳۸ قانون برنامه ششم از سال ۹۶، هرگونه بهره برداری از جنگل‌های شمال متوقف شد که براین اساس زراعت چوب بیش از پیش باید مورد توجه قرار بگیرد.

پتانسیل خودکفایی چوب از طریق زراعت چوب در کشور وجود دارد

براساس بند ۳۸ قانون برنامه ششم، بهره برداری از جنگل‌های شمال ممنوع است که این ممنوعیت فشار مضاعفی بر نیاز چوبی کشور وارد کرد. از این رو طرح زراعت چوب از سال ۸۴ با توقف بهره برداری از جنگل‌های شمال و تنفس جنگل جدی شد که طی برنامه پنجم و ششم بدلیل عدم صرفه اقتصادی مورد توجه قرار نگرفت، اما طبق برآورد صورت گرفته تا پایان سال ۱۴۰۵ با توسعه زراعت چوب امکان تامین بخشی از چوب مورد نیاز وجود دارد.

کامران پور مقدم مجری طرح ملی زراعت چوب گفت: بنابر آمار سالانه ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز کشور است که ۵.۵ میلیون متر مکعب از محل تولید داخل و مابقی واردات تامین می شود. بعداز پایان ۴ سال از اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت که بخشی از آن به زراعت چوب اختصاص دارد، ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز از این طریق تامین می‌شود.

پیشنهاد مطالعه:  بیش از ۱۷ هزار قطعه سکه طلا در حراج مرکز مبادله به متقاضیان اختصاص یافت | مجله همه هیچ

پورمقدم ادامه داد: در طرح کاشت یک میلیارد درخت سالانه ۲۵۰ میلیون متر مکعب نهال تولید و کاشت می شود که در سال دوم برنامه ۱۰۰ میلیون اصله نهال در قالب طرح زراعت چوب تولید می شود. امسال در قالب برنامه جهش تولید با مشارکت مردم و تامین تسهیلات و کمک های فنی و اعتباری در اراضی ملی و دولتی، طرح زراعت چوب انجام می شود بنابر آمار سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار صرف واردات چوب می شود که با توسعه زراعت چوب در طول ۴ سال، رقمی معادل ۴ تا ۵ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی می‌شود.

با توجه به اهمیت طرح توسعه زراعت چوب در تامین چوب مورد نیاز صنایع چوب و کاغذسازی انتظار می‌رود که حمایت‌های همه جانبه از این طرح صورت بگیرد تا وابستگی به دیگر کشور‌ها برای تامین چوب به حداقل برسد.

خبرنگار: آزاده محبی



Source link

سهام:

خرید دانه کینواجرثقیل سقفیخرید جرثقیل سقفیلوله سرامیکیبهترین نرم افزار سامانه مودیانبلبرینگ سرامیکیجرثقیل سقفی کارگاهیخرید جو دوسر پرک * لوله سرامیکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *