۱۳:۳۸ – ۰۱ مهر ۱۴۰۳
رضا صورتی زنجانی رئیس مرکز تحقیقات ابریشم در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: طی سه سال اخیر در حوزه نوغان شاهد ثبت جهش تولید بودیم و به لحاظ افزایش میزان تولید پیله و نخ ابریشم مصرفی در صنعت فرش، واردات نخ خام کاهش پیدا میکند که این امر منجر به صرفه جویی ارزی میشود.
او با بیان اینکه سالانه ۶۰۰ تن نخ ابریشم مورد نیاز صنعت فرش است، افزود: طی سال های اخیر با افزایش میزان ۲۸۰ تا ۳۰۰ تن نخ ابریشم ۵۰ درصد نیاز صنعت فرش از تولید داخل تامین میشود که این امر بیانگر رشد ۲ برابری تولید در ۳ سال اخیر است.
صورتی ادامه داد: در بخش بازار پیلههای تولید شده توسط نوغانداران با خرید توافقی بدون نیاز به دخالت دولت و خرید تضمینی توسط بازار خریداری شده است. همچنین تولید تخم نوغان طی۳ سال اخیر از ۴ هزار جعبه به ۸ هزار و ۶۰۰ جعبه در سال گذشته و امسال به ۱۰ هزار جعبه رسیده است.
سالانه ۳۰۰ تن نخ ابریشم وارد می شود
به گفته رئیس مرکز تحقیقات ابریشم، با افزایش تولید تخم نوغان میزان واردات به کمتر از ۳۵ هزارتخم نوغان کاهش یافته است.
او با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی تولید ابریشم در کشور وجود دارد، افزود: برنامه ای با تعامل ۲ دستگاه اجرایی همکار مرکز توسعه نوغانداری، مرکز تحقیقات و شرکت دامپروری سپید رود که ۵۵۰ هزار هکتار از توتستان ها را در اختیار دارد، تدوین کرده ایم. براین اساس اشکالات زیرساختهای تولید بویژه در خطوط پایین دستی مربوط به ۴ دهه قبل مستلزم و نیازمند احیا و نوسازی است چراکه بهره وری و راندمان متاثر از توتستان ها کاهش پیداکرده است.
صورتی با تاکید بر احیا و نوسازی توتستان های کشور گفت: در حال حاضر عمر توتستان های کشور بیش از ۴ دهه است، از این رو در راستای افزایش بهره وری باید احیا شود. در این راستا برنامهای ۵ ساله توسط هماهنگی مرکز توسعه و مرکز تحقیقات ابریشم تدوین شده که مستلزم کمکهای بودجهای است تا خوداتکایی و افزایش تولید اتفاق بیفتد، امکان دستیابی به خودکفایی طی ۴ سال در صورت احیای توتستان ها وجود دارد و کار سختی نیست.
افزایش صادرات فرش راه حلی مناسب برای توسعه صنعت نوغانداری
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم با بیان اینکه نیمی از نخ مورد نیاز از طریق واردات تامین میشود، گفت: سالانه ۳۰۰ تن نخ ابریشم وارد میشود که قیمت بسته به کیفیت نخ وارداتی هرکیلو ۳ تا ۵ میلیون تومان تخمین زده میشود، اما کیفیت نخ تولید داخل در مقایسه با نخ های وارداتی بدلیل کیفیت تخم نوغان بالاتر است.
او با اشاره به علل رونق صنعت نوغانداری در سنوات اخیر گفت: در دهه ۶۰ و ۷۰ نوغانداری بدلیل صادرات چندبرابری فرش نسبت به امروز از رونق نسبی برخوردار بود، اما اکنون تحریمهای ظالمانه باعث کاهش صادرات فرش شد که اثرش را در رکود نوغانداری گذاشته است.
این مقام مسئول با بیان اینکه از پیله های کرم ابریشم در صنعت بهداشتی و آرایشی استفاده میشود، گفت: هرچه خروجیها در این حوزه افزایش یابد منجر به شاخصهای اقتصادی بهره بردار میشود و به جای یک پرورش در سال باید ۲ تا ۳ پرورش داشته باشیم، چنانچه به پایداری نوغانداری فکر میکنیم بهره وری باید افزایش یابد. به عنوان مثال اگر در سه ماهه اول یک پرورش داریم توتستان هرس میشود که کشاورزان محصولات علوفهای باید کشت کنند تا بهره وری افزایش یابد.
خبرنگار: آزاده محبی