۰۸:۲۷ – ۰۴ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی – در حال حاضر ۴ میلیون بهرهبردار در بخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند که براین اساس ۳۰ درصد اشتغال کشور را تشکیل می دهند که در راستای تامین نیاز کشور و سیاست خودکفایی و بی نیازی به آن سوی مرزها باید تولید تداوم پیدا کند که متاسفانه استمرار قطع برق چاه های کشاورزی در فصل زمستان امنیت غذایی و اشتغال مردم را با چالش مواجه می کند.
گرچه برای قطعی برق چاههای کشاورزی تعاملاتی صورت گرفته و بر اساس جدول زمانبندی برق چاهها قطع میشود، اما بنابر ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار مصوبه سال ۹۰ به طور کلی قطع برق چاه های کشاورزی ممنوع است که براین اساس باید در جهت رفع ناترازی یا نصب پنل های خورشیدی در بخش کشاورزی اقداماتی صورت بگیرد تا تولید و اهداف برنامه هفتم دچار چالش نشود.
بنابر گفته کارشناسان خاموشی چاههای کشاورزی در تابستان یکی از مهمترین معضلات کشاورزان بود که متاسفانه در فصل پاییز و زمستان هم همزمان با کشت پاییزه محصولات این چالش ادامه دارد که بی تردید قطعی برق ها علاوه بر ایجاد خسارت به الکتروپمپ های چاه های کشاورزی، تولید و کشت محصولات را ۲۰ تا ۳۰ درصد تحت تاثیر قرار می دهد که با استمرار این روند نمی توان انتظار داشت که اهداف برنامه هفتم بخش کشاورزی در سال نخست محقق شود.
خودکفایی محصولات پاییزه با قطع برق چاه های کشاورزی دچار آسیب میشود
ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: در خیلی از نقاط کشور برای سبز مزارع نیاز به آبیاری داریم که با قطع ۵ ساعته برق چاه های کشاورزی و قطعی ۲ ساعته برق خانگی به طور متوسط ۷ ساعت در شبانه روز برق چاه ها قطع می شود که این امر در تغییر تاریخ کاشت و عملکرد تولید اثر می گذارد.
او با بیان اینکه قطع برق چاه های کشاورزی برکل تولید بخش کشاورزی اثر سوء دارد، افزود: برای رفع چالش ناترازی ها و قطع برق چاه های کشاورزی باید تدبیری اتخاذ شود، گرچه برخی کارشناسان و مسئولان اذعان می کنند که کشاورزان باید از پنل های خورشیدی استفاده کنند، اما دولت تسهیلات ارزات قیمت با بازپرداخت بلندمدت در اختیار کشاورزان باید قرار دهد تا تولیدکنندگان بتوانند برای واحدهای مرغداری، گلخانه یا بخش زراعت از پنل های خورشیدی استفاده کنند.
ایمانی ادامه داد: در طول شبانه روز برای آبیاری یک هکتار زمین با قطع برق ۷ ساعت را از دست می دهیم که براین اساس با ۱۷ ساعت باقی مانده یک سوم معادل ۳۰ درصد تولید کاهش می یابد که این موضوع برکشت و خودکفایی محصولات اساسی تاثیر سوء دارد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه با قطع برق چاه های کشاورزی بسیاری از گلخانه دچار خسارت شدند، گفت: با قطع برق چاه های کشاورزی، کشاورزان برای آبیاری اراضی کشاورزی به ازای هر شبانه روز ۷ ساعت را از دست می دهند که طبیعی است این امر تولید محصولات کشاورزی را ۳۰ درصد کاهش می دهد.
قطعی برق آسیب جدی به تجهیزات چاه های کشاورزی وارد کرد
بنابر آمار بیش از ۹۵ بخش کشاورزی خرده مالک است و نقش مشارکت مردمی حائز اهمیت است که متاسفانه وزارت نیرو به وظایف خود در این حوزه که تامین ۲۴ ساعته برق کشاورزان است عمل نمی کند که براین اساس وظایف وزارت نیرو مغفول مانده که این امر مورد انتقاد شدید بخش کشاورزی قرار گرفته است.
در ادامه قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی با اشاره به تاثیر قطع برق چاه های کشاورزی بر کاهش ۳۰ درصدی کشت پاییزه گفت: قطع برق چاههای کشاورزی در کنار قطعی شبکه برق روستا ساعتهای خاموشی را افزایش داده به طوریکه کشتهای پاییزی گندم، جو، کلزا و چغندرقند را با اشکال مواجه کرده است چراکه برخی کشاورزان موفق به انجام کشت نشدهاند یا در صورت کشت دچار آسیب جدی شدهاند.
او با بیان اینکه تجهیزات چاهها بدلیل قطع برق ها دچار صدمه جدی شدند، افزود: چاههای کشاورزی پست مستقل و جدای برق فشار قوی ندارد و برق آن روی شبکه برق روستاست و با قطعی برق روستا دوباره چاههای کشاورزی دچار خاموشی میشوند.
پیشه ور ادامه داد: با هر قطع و وصل برق، چشمههای چاه و ریزش آنها براساس بالا و پایین رفتن آب، تجهیزات فنی را دچار صدمه میکند، درحالیکه براساس قانون وزارت نیرو مکلف به تامین برق چاههای کشاورزی است.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه مفاد مصوبه تامین برق چاه های کشاورزی را رعایت نشده است، گفت:اگر کشاورز بخواهد دوباره سوخت مورد نیاز چاه کشاورزی خود را با گازوئیل تأمین کند نیاز به سرمایه گذاری مجدد دارد، ضمن آنکه در پروانه چاه ذکر شده چاه برقی است که براین اساس سوختی از سوی دولت به آن اختصاص نمییابد.
بخش طیور در برابر قطعی برق بسیار آسیب پذیر است
سیدصدرالدین عظیمی نایب رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه بیشترین اثر قطع برق چاه های کشاورزی در بخش طیور مربوط به مرغ گوشتی است، گفت: با توجه به آنکه واحدهای مرغ گوشتی با جوجه یکروزه سروکار دارند، از این رو قطع برق در بحث تهویه سالن و فن ها منجر به عفونت و درگیری بیماری های ویروسی در بخش طیور گوشتی می شود.
او با بیان اینکه بخش طیور در برابر قطعی برق بسیار آسیب پذیر است، افزود: سال های گذشته واحدهای مرغ گوشتی از قطعی برق مستثنی بودند چراکه خیلی از مرغداری ها بستر جایگزین برای ژنراتور و سوخت ندارند و واحدهایی هم که ژنراتور دارند، هیچ موقع پیش بینی استمرار برق را نداشتند که صرفا این موضوع برای برخی مواقعی است که واحدها دچار قطعی برق می شوند و جوابگوی قطعی برق روزانه واحدها نیست.
عظیمی با اشاره به مشکلات قطعی برق در واحدهای مرغداری بیان کرد: برخی عواقب این برق گرفتگی ها آنی مشخص می شود که براین اساس در واحدهای مرغداری در اثر گازگرفتگی تلفات زیادی رخ می دهد که براساس کلیپ های منتشر شده در فضای مجازی برخی واحدهای مرغداری ۷۰ تا ۸۰ درصد بدلیل قطعی برق و نرسیدن اکسیژی تلفات دادند، همچنین برخی قطعی برق ها در سن کمتر مرغ رخ می دهد که باعث درگیری ویروسی و عفونی می شود.
بنابر ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار مصوبه سال ۹۰، قطع برق چاه های کشاورزی ممنوع است، درحالیکه وزارت نیرو برنامه قطعی برق چاه های کشاورزی را از ابتدای خرداد آغاز کرده که این امر در تضاد با سیاست های خودکفایی محصولات اساسی است.
قطعی برق آسیب جدی به مزارع بچه ماهی وارد می کند
آرش نبی زاده مدیرعامل اتحادیه تعاونی ماهیان سردآبی با اشاره به نگرانی تولیدکنندگان پیرامون قطع برق بخش کشاورزی گفت: اگر قطع برق بخش کشاورزی به یکباره و بدون برنامه باشد یا مدت زمان طولانی باشد، آسیب جدی به پرورش ماهی بویژه در مزارع بچه ماهی وارد می کند.
نبی زاده گفت: با توجه به آنکه مزارع بچه ماهی با سیستم برگشت پمپ سروکار دارد، از این رو قطع برق خسارت جدی به بخش وارد می کندچراکه ژنرانورها حداکثر ۲ تا ۳ ساعت جوابگوست و در برخی اوقات که قطعی ها بیش از ۳ ساعت باشد، دچار آسیب می شویم.
با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی و تاکید برنامه هفتم بر خودکفایی محصولات اساسی انتظار می رود که بخش کشاورزی همانند سنوات گذشته از قطعی برق ها مستثنی شود یا هرچه سریع تر تمهیداتی برای تامین برق بخش کشاورزی اتخاذ شود تا تولید بیش از این دچار خسران نشود.